Dnešní recept máme zase od Lucie lu_cakes_cz, Na poslední rodinné oslavě sklidil dort velký úspěch. Zkuste s ním také zabodovat.
Potřebné ingredience
Na korpus: 125 g cukru krupice, 5 vajec, odděleně, 60 g oleje, 50 g hladké mouky, 30 g polohrubé mouky, 35 g kakaa
Na náplň: 350 g třešňového kompotu, 120 g čerstvých třešní/višní (cca 100 g dovnitř a zbytek na finální dozdobení), 400 ml smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, lžička vanilkového extraktu (lze vynechat), 1-2 lžíce krupicového cukru
Na dozdobení: čerstvé třešně a např. červený rybíz, dortová náplň cca 40 g, strouhaná čokoláda nebo hoblinky
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 20 cm (pokud máte menší a vyšší formu/ráfek, můžete též použít, dort na obrázku má průměr 16 cm) vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Obě mouky a kakao prosejte do mísy a nechte stranou.
Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Druhou polovinu cukru přidejte ke žloutkům a též vyšlehejte do pěny. K vyšlehaným žloutkům poté pomalu přilévejte olej a zašlehejte. Obě vyšlehané hmoty spojte a do nově vzniklé směsi opatrně vmíchejte mouky s kakaem. Nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou, už nešlehejte.
Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 45 min. Špejlí si pak ověřte, zda je korpus již správně propečený.
Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a dejte do chladu. S vychladlým korpusem se vždy lépe pracuje, takže doporučuji si ho upéct den předem.
Nyní si připravte náplň. Dejte všechny potřebné ingredience do mísy a společně je vyšlehejte. Zpočátku šlehejte pomalu, než se mascarpone promíchá, pak můžete otáčky zvýšit. Díky mascarpone je šlehačka pevnější a lépe si drží svůj tvar.
Sestavení dortu
Kakaový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Krém si rozdělte na polovinu, přendejte před plněním jednotlivých pater vždy do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Rozkrojený plát prokapejte připravenou třešňovou/višňovou šťávou a po obvodu udělejte vyšší linku/okraj z krému. Doprostřed dejte krém v tenčí vrstvě. Na prostředek, do vzniklého „hnízda“ vložte polovinu připravených kompotovaných třešní/višní a 50 g těch čerstvých. Poté zakryjte tenkou vrstvou krému a přiklopte předem prokapaným (z obou stran) plátem korpusu. Postup opakujte i v dalším patře (tento způsob vám zajistí uhlazenější finální podobu dortu a také se třešně v dortu pěkně schovají a nebudou po stranách dělat neplechu😊). Vrchní patro před zdobením též prokapejte třešňovou šťávou. Nezapomeňte si v sáčku nechat zbytek krému. Pak už jen udělejte linku krému po obvodu či tzv. bobky z krému a dozdobte čerstvým ovocem a hoblinkami z čokolády.
Pokud by krém nevystačil, lze dozdobit jen vyšlehanou šlehačkou.
Tip: na efektní hoblinky z čokolády můžete použít škrabku na brambory 😊
Dobrou chuť!