Vitamíny rostou všude kolem
Příroda samotná nabízí všechny vitamíny, které si poradí nejen s jarní únavou. Jsou dokonale vyvážené, čerstvé a tělo je výborně vstřebá. Než poběžíme do lékárny, můžeme zkusit procházku přírodou. Stačí nůžky, košík a ideálně čisté prostředí vzdálenější od města. První jarní bylinky a rostliny jsou plné života, pročišťují, povzbuzují a lidé je používají od pradávna. Příroda vkládá na jaře do rostlin velkou sílu, takže k doplnění vitamínů může postačit i malé množství.
Rostlin ke sbírání je mnoho, mezi ty nejoblíbenější, dobře dostupné a plné vitamínů patří např. Sedmikráska chudobka. Tato úžasná rostlinka, která září na loukách i zahrádkách, obsahuje především vitamín C. Nasbírat si můžeme její lístky i krásné kvítky. Sedmikráska má protizánětlivé účinky a její květy můžeme použít do salátu, jako ozdobu na pomazánku nebo polévku. Čaj připravený z květů sedmikrásky pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích i při bolestech hlavy.
Další mocnou rostlinou je Kopřiva dvoudomá. Ta obsahuje mnoho minerálních látek, především draslík, vápník a železo. Z vitamínů je to především vitamín C a A a vitamíny skupiny B. Zajímavostí také je, že kopřiva obsahuje 3x více bílkovin a 5x více vápníku než špenát. Sbírají se její mladé lístky a vrcholky. Lístky kopřivy je nutné před dalším použitím dobře opláchnout a spařit horkou vodou. Pak ji lze připravit jako špenát, použít ji do polévky, nádivky nebo salátu. Vynikající je kopřivový čaj – na jaře mají kopřivy vůni a chuť podobnou citrónové trávě a čaj z nich je velmi lahodný. Kopřiva je také výborným pomocníkem při pročištění organismu. Chlorofyl, zelené barvivo v kopřivových listech, má také protizánětlivé a dezinfekční účinky, takže nám může pomoci s posílením imunity.
Pampeliška, plicník a další pomocníci
Tzv. přírodním zázrakem je Smetanka lékařská neboli pampeliška. Má mnohostranné užití. Listy pampelišky obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, ale také vitamín A – a to téměř stejné množství, jako má mrkev. Naprostou výhodou je, že se v pampelišce nachází také vitamín D a různé minerály. Pampeliška bývá součástí očistných jarních kúr. Listy se dají použít do salátů. Doporučuje se sbírat listy ještě před tím, než se objeví žluté květy. Kořen pampelišky obsahuje cenný inulin a je tedy vhodný i pro diabetiky. Z květů se dělá oblíbený pampeliškový „med“. Nejen listy, ale i květy umí nádherně ozdobit jarní salát.
Fialka neboli violka vonná také patří mezi první posly jara. Její krásné, tmavé a nezaměnitelně vonící květy se většinou v přírodě objevují už v březnu. Fialka patří k vůbec nejstarším používaným léčivým bylinám, její vůní se léčily např. bolest hlavy a nespavost. Obsahuje mimo jiné vápník, železo, vitaminy C a A. Čaj ze sušené fialky je dobrým pomocníkem proti kašli i stresu.
Plicník lékařský, další v řadě „vitamínových pomocníků“ si svůj název nese kvůli skvrnkám na listech, které nápadně připomínají nemocné plíce. Kromě jiného, obsahuje plicník vitamín C. Sbírají se listy a nať. Plicník lékařský se používá především k léčbě onemocnění dýchacích cest. Nejčastěji se z byliny připravuje čaj. Listy obsahují také řadu chemických sloučenin, které bylince dodávají její léčivé účinky. Může být tedy označována jako přírodní antibiotikum. Mladé listy plicníku jsou jedlé a lze je využít v kuchyni. Hodí se kupříkladu do jarních salátů či do zeleninových polévek.
Poslední nikoli nejméně zajímavou či důležitou bylinkou, je Medvědí česnek, plný vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je bohatý na vitamíny A, B, C, železo, zinek hořčík, vápník a další minerály. Mluví se o něm jako o přírodním antioxidantu i antibiotiku. Dokonce má protiplísňové a antibakteriální účinky a širokou škálu možností využití. Medvědí česnek se sbírá většinou pouze na jaře v období od dubna do května. Hlavní poznávací znamení je výrazná česneková vůně, která je ještě silnější, promnete-li listy mezi prsty. Najít ho můžeme hlavně na vlhčích a stinných místech – v lese, podél potoků na vlhčích loukách.