Máta má mnoho zdravotních benefitů. Příznivě působí na trávení (pomáhá při křečích, nevolnosti, zklidní podrážděný žaludek). Pokud potřebujete shodit pár kilo, je vhodné ji také zařadit. Posiluje imunitu a uvolňuje dýchací cesty, díky své silné vůni. Může pomoci i při únavě nebo kožních problémech.
Meduňka skvěle doplňuje mátu, jak chutí, tak pozitivními účinky.
sladkavanilka.cz
Sirup využijete na domácí limonádu, do čaje, na lžičku jako prevenci nebo do mojita :o)
Domácí mátovo-meduňkový sirup
Ingredience – 4 l vody, 2 citrony, svazek čerstvé máty, svazek čerstvé meduňky, 2 lžičky kyseliny citronové, 2 kg krupicového cukru
My jsme si poměr upravili podle bylinek, které jsme měli:
- 120 g bylinek (máte, meduňka), odpovídá cca 30 stonkům
- 2 litry vody
- citron
- 1 lžička kyseliny citronové (pokud nechcete použít přidejte citron, limetku)
- 1 kg cukru
Jak na to
Do většího hrnce si naliji převařenou vodu z rychlovarné konvice a nechám ji úplně vychladnout. Do vlažné vody dám čerstvě natrhané svazky máty a meduňky – množství, které bude ponořené, citron nakrájený bez kůry (pokud nemám bio citrony). Bylinky zatížím talířem, aby byly ponořené ve vodě a dám hrnec na 2-3 dny do chladu nebo lednice.
Po 2-3 dnech louhování scedím výluh jantarové barvy do dalšího hrnce a přisypu cukr. Výluh s cukrem nechám mírně zahřívat do té doby, než se mi cukr úplně rozpustí, a poté nasypu kyselinu citronovou a dobře ji rozmíchám. Horkým sirupem plním čisté láhve. Pro rychlou spotřebu sirup skladuji v lednici. Pokud chci sirup déle uchovat, zavařím ho na 80 °C 20 minut.