Roláda je příjemně sladká, ovoce osvěží a na jazyku se jen rozplyne. Děti jistě rády pomohou s přípravou a to, že jim bude chutnat, není pochyb. Jukněte, jaké další zázraky Lucka umí www.facebook.com/lucakescz.
Nadýchaná jahodová roláda
Na piškotový plát:
- velká vejce 4 ks
- vanilkový cukr 1 lžíce
- cukr krupice 100 g
- špetka soli
- hladká mouka 100 g
Na náplň:
- jahody 250 g
- polotučný tvaroh (vanička) 250 g
- mascarpone 250 g
- limetová šťáva 2 lžíce
- cukr moučka 3 lžíce
- jahodová nebo malinová marmeláda na potření plátu
Na ozdobu:
- šlehačka 200 g, jahody, čerstvá máta, bazalkový cukr (hrst čerstvé bazalky rozmixovaná s cukrem krupice – cca 2 lžíce)
POSTUP:
Troubu předehřejte na 200 °C. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. K bílkům přidejte vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte pevný sníh. Obě hmoty smíchejte společně s prosátou moukou a rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Rovnoměrně uhlaďte těsto stěrkou. Dejte péct na 8–10 minut, dorůžova. Upečený plát ihned překlopte na čistou utěrku. Sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě. Těsto z delší strany opatrně (i s utěrkou a pečicím papírem) lehce stočte do tvaru budoucí rolády, aby si na tvar zvyklo. Nechte vychladnout.
Mezitím omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na čtvrtky (pár si jich odložte na ozdobu). Prošlehejte tvaroh s mascarpone, limetovou šťávou a cukrem.
Vychladlou roládu opatrně rozviňte na papír. Odstraňte utěrku a nechte ležet, potřete jahodovou marmeládou a rozprostřete náplň, ale vzdálenější okraj nechte volný. Pak plát znovu sviňte směrem od sebe, pomáhejte si papírem. Zabalte do fólie a dejte do chladničky odpočívat nejméně na hodinu.
Před servírováním nazdobte šlehačkou, jahodami, mátou nebo bazalkovým cukrem (nejlepší je obojí).
Dobrou chuť