Dnešní recept pro nás připravila Lucie lu_cakes_cz, která dnes slaví️ 🥳 Tímto jí přejeme vše nejlepší k svátku a děkujeme 💐 Jukněte i na FB, třeba využijete nabídku vánočního cukroví 👉 lu_cakes_cz 🧁 nebo se budete inspirovat.
Připravit ingredience a jdeme na to :o)
Na těsto: 150 g změklého másla, 110 g moučkového cukru, 3 žloutky, 230 g hladké mouky, kůra z bio citronu
Na zdobení:
100 g hořké čokolády (s obsahem nad 50% kakaa), 10 g kakaového másla / kokosového nebo rostlinného oleje, cukrová dekorace-oči (na očka lze použít i rozpuštěnou bílou čokoládu), lentilky
Na náplň: malinová nebo rybízová marmeláda
Změklé máslo prošlehejte společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba moc, jen aby se vše krásně spojilo. Přidejte citronovou kůru. Přisypte mouku a šlehačem krátce prošlehejte, až vznikne drobenka. Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte minimálně na 30 minut do lednice.
Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na plát o výšce 3 mm a dejte ještě na chvíli vychladit do lednice (můžete dát i na pár minut do mrazáku, se ztuhlým těstem se lépe pracuje). Poté vykrojte kolečka (lepší větší, já jsem použila průměr 7 cm).
Pečte ve vyhřáté troubě asi 8 minut. Upečené sušenky nechte zcela vychladnout.
Mezitím si připravte čokoládu na zdobení. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte kakaové máslo nebo kokosový či rostlinný olej a vymíchejte do hladké polevy. Po vychladnutí přelijte polevu do jednorázového cukrářského sáčku bez špičky a ustříhněte malý otvor. Poté ozdobte sušenky dle předlohy či vlastní fantazie – té se meze nekladou 😊
Tip: plnit sušenky lze i karamelem nebo nutellou, u nás vítězí kyselejší/pikantnější marmelády.